Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Jakub Vadlejch cíti větší formu než vloni. Tomáš Staněk si chce spravit chuť po Polsku

26. 06. 2023 | 16:51
Jakub Vadlejch cíti větší formu než vloni. Tomáš Staněk si chce spravit chuť po Polsku

Mužský oštěp letos láká na duel mezi naší největší atletickou hvězdou současnosti Jakubem Vadlejchem a dvojnásobným světovým šampionem Andersonem Petersem z Grenady. Peters loňský ročník opanoval a Vadlejch by mu jistě rád při svém třináctém startu na Zlaté tretře porážku vrátil. V této sezóně se svěřenec Jana Železného nachází v životní formě. Koulař Tomáš Staněk bude na tretře startovat již poosmé. 

Jakub Vadlejch - Tretra je vždy speciální

Mužský oštěp letos láká na duel mezi naší největší atletickou hvězdou současnosti Jakubem Vadlejchem a dvojnásobným světovým šampionem Andersonem Petersem z Grenady. Peters loňský ročník opanoval a Vadlejch by mu jistě rád při svém třináctém startu na Zlaté tretře porážku vrátil. V této sezóně se svěřenec Jana Železného nachází v životní formě. Už ve třech závodech přehodil 88 metrů a svým výkonem z Turku 89.51 vévodí letošním průběžným světovým tabulkám.

Jakub už doma jednu trofej ze Zlaté tretry má, když zde zvítězil v roce 2018 a v úterý by rád přidal druhou. „Cítím se parádně. Zatím mám nejlepší kariérní vstup do sezóny, což mi samozřejmě dodává sebevědomí do soubojů s těmi nejlepšími. Vyhrál jsem čtyři z pěti mítinků a ten pátý prohrál jen o čtyři centimetry. Myslím, že je i dobře, že letos se před Zlatou tretrou našla taková skulinka mezi jednotlivými závody, protože o to víc se na zítřek těším. Zlatá tretra je největším mítinkem u nás a pro každého českého atleta je velkou výzvou na něm uspět. Věřím, že se zítra sejdou podmínky a předvedu domácím fanouškům, co umím,“ sdělil své přání.

Staněk si chce po Evropských hrách spravit chuť

Také Tomáš Staněk už v minulosti dokázal na Zlaté tretře zvítězit, a to v roce 2017, kdy tento mítink opanoval výkonem 21.63. V průběhu letošní venkovní sezóny už se třikrát dostal dále. Svůj sezónní výkon 21.71 zaznamenal hned při svém úvodním startu v Turnově. Na Zlaté tretře bude startovat již poosmé. „Na Zlaté tretře bych rád navázal na své výkony z úvodu sezóny. Na mistrovství Evropy družstev jsem si to pokazil sám, protože jsem se až zbytečně moc obával o tříslo, ale závod mi ukázal, že je v pořádku a můžu do toho jít naplno. Soupeři jsou nesmírně kvalitní, takže o motivaci rozhodně není nouze. Věřím, že dorazí hodně fanoušků a my využijeme jejich podpory k co nejlepším výkonům,“ vzkázal.

Se ziskem druhé trofeje to však bude mít nesmírně těžké. Do cesty se mu totiž postaví řada elitních soupeřů v čele se světovým rekordmanem a také držitelem historického maxima mítinku Ryanem Crouserem, jenž vyhrál Zlatou tretru v roce 2020 vrhem na 22.43. Letos zatím absolvoval pod otevřeným nebem dva starty. V Des Moines zahájil výkonem 22.38 a v Los Angeles pak opět posunul hodnotu vlastního světového rekordu až na 23.56. Od té doby nezávodil. „Po překonání světového rekordu v LA jsme se rozhodli trošku přitrénovat, takže Ostrava bude takovým testem, jak na tom momentálně jsem. Cesta byla dlouhá, ale dobře jsem se vyspal a trénink vypadal také skvěle, takže jsem v očekávání a věřím v překonání svého rekordu mítinku,“ doufá ve vylepšení tohoto zápisu.

Kromě Crousera bude v sektoru také další z nejlepších světových koulařů historie Tom Walsh z Nového Zélandu s impozantním osobním rekorde 22.90. Nesmírně vysoký standard si drží i letos, když už se dostal na 22.22.

 

[ ...zpět ]

© 2020 Sdružení sportovních klubů Vítkovice, z. s. | made 7M