Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Duplantis ve větru atakoval světový rekord, Sedjati a Cauderyová předvedli výkony roku

29. 05. 2024 | 08:34

Tretra opět nezklamala. Přišlo skvělých 12 000 diváků (plus dalších 3000 hostů a novinářů) a švédský tyčkař Mondo Duplantis opět potvrdil, že je králem svého řemesla. Jako jediný ve větru a místy v dešti skočil 582 cm a poté na třetí pokus i 6 metrů. Na otázku co dál, bez váhání odpověděl, že jde na světový rekord. První dva pokusy byly testovací a během toho třetího už ukázal, proč je tak výjimečný. Navzdory nepříznivým povětrnostním podmínkám reálně atakoval 625 cm. Nakonec slíbil, že přijde i za rok. Uvidíme, jaká v tu dobu bude hodnota světového rekordu.

 

 

Během jednoho odpoledne a večera jsme zažili všechna čtyři roční období. Na začátku bylo krásné léto, pak jaro s nečekaným deštěm, který přinesl s mrakem i zimu. Celé to následně zkompletoval podzim v samotném závěru. Můžeme tak už jen snít o tom, co by atleti dokázali, kdyby léto vydrželo až do dvacáté hodiny. Přesto jsme viděli výkon roku v běhu na 800 m. Djamel Sedjati z Alžírska po velkém sólu zaběhl čas 1:43,51 s. Zmínit musíme i tyčkařku Molly Cauderyovou, která předvedla maximum letní sezony. Britka skočila 484 cm a tím po 20 letech o centimetr překonala rekord Zlaté tretry. Ten držela od roku 2004 Stacy Dragilová, tehdy se dokonce jednalo o světové maximum.

V kouli kraloval Ital Leonardo Fabbri (22,40m), který atakoval rekord mítinku Ryana Crousera z loňského ročníku (22,63). Fabbrimu se stal osudný třetí pokus. Rozhodčí ho posoudila jako nevydařený, ale samotný atlet protestoval. Odměření ukázalo 22,78, což by byl rekord mítinku, jenže odvolací jury protest zamítla. Druhý Američan Jordan Geist pak poprvé v životě pokořil hranici 22 metrů (22,09).

 

 

Ostře sledovaný oštěpař Jakub Vadlejch nakonec po velkém boji nevyhrál, ale předvedl kvalitní duel s vítězným Němcem Julianem Weberem (87,26 a 86,09 m). Japonská mistryně světa Haruka Kitagučiová v dešti a větrné loterii zdolala domácí oštěpařskou elitu a zvítězila hodem 60,47 m.

Olympijský šampion Andre De Grasse dominoval oběma sprintům. Na stovce měl čas 10,10 sekundy a na dvoustovce 20,09 s. Jak by si vedl v teplejším počasí, zůstává záhadou. Bahamský atlet Steven Gardiner se zdál být jasným vítězem běhu na 400 m díky času 44,39 (druhý nejlepší výkon v historii Tretry), na záda mu však dýchal Alexander Doom. Belgičan dotahoval v evropském výkonu roku (44,44) a rovněž osobním rekordu. Kontinentální maxima sezony jsme viděli i v běhu na 400 metrů překážek. Cathelijn Peetersová z Nizozemska se výkonem 54,31 postarala o pátý nejlepší čas v historii Zlaté tretry. Italský překážkář Alessandro Sibilio z Itálie měl čas 48,25 (čtvrtý nejlepší výkon historie mítinku).

 

 

V Ostravě došlo i na polské sprinterské triumfy. Ewa Swobodová zaběhla stovku za 11,05 s, což je třetí nejlepší výkon Zlaté tretry vůbec. Natalia Kaczmarekova se zase blýskla časem 50,09 v běhu na 400 m a postarala se o druhý nejlepší výkon historie mítinku po rekordu Taťány Kocembové (49,67) z roku 1983. Na čtyřstovce se zaskvěla mladičká Lurdes Gloria Manuel skvělým českým juniorským rekordem 50,59, zároveň čtvrtým nejlepším evropským výkonem juniorské historie a nejlepším juniorským v Evropě od roku 1991. Třešničkou na dortu byl splněný olympijský limit.

 

 

Záplava osobních rekordů v národním programu, povedené finále Čokoládové tretry a razantní veteránské stovky – to už je tradiční kolorit Zlaté tretry, který byl tentokrát obohacený o vrhačskou Para Tretru. Je na čem stavět do budoucna, uvidíme se v úterý 24. června 2025 na 64. Zlaté tretře Ostrava.

 

 

[ ...zpět ]

© 2020 Sdružení sportovních klubů Vítkovice, z. s. | made 7M